Tuesday, June 20, 2017

Op Selamat 11 sempena Aidilfitri dilancarkan

KUALA LUMPUR: Op Selamat 11 sempena musim perayaan Aidilfitri tahun ini dilancarkan.

Berlangsung selama 15 hari bermula 18 Jun hingga 2 Julai, ia mengekalkan fokus terhadap usaha mengurangkan kadar jenayah pecah rumah dan kemalangan jalan raya dengan tema ‘Rumah Selamat, Selamat Sampai Ke Destinasi.’


Menurut Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar, ia merupakan usaha berterusan Polis DiRaja Malaysia (PDRM) dalam menjalankan penguatkuasaan selain daripada kempen kesedaran orang ramai terhadap penekanan pemanduan selamat dan keselamatan sebelum meninggalkan rumah.


Namun, beliau agak kecewa kerana 20 tahun sejak Op Selamat pertama dilancarkan, ia masih tidak menunjukkan impak yang benar-benar positif.

Jelasnya, semua usaha pihak berkuasa hanya sia-sia jika masyarakat masih tidak sedar dan menitik beratkan keselamatan untuk mengubah perkara itu.

“Saya susah hati. Di Malaysia sekarang ini untuk satu tahun, jumlah kematian di jalan raya telah mencecah 7,000 orang.


“Daripada analisis kami, boleh kata 95 peratus daripada kemalangan berpunca daripada kecuaian pemandu sendiri. Itu lah sebabnya kita tak jemu-jemu jalankan kempen ini," katanya selepas melancarkan Op Selamat 11 di sini hari ini.


Tahun lepas, Op Selamat 9 mencatat 20,982 kes kemalangan, menyaksikan peningkatan 524 kes atau 2.6 peratus berbanding tahun 2015.


Bagaimanapun kes kemalangan maut menurun 30 kes daripada 303 kes kepada 273, dan jumlah kematian juga menurun 31 kes daripada 330 kepada 299 kematian.


Pada masa sama, beliau turut mengingatkan orang ramai yang pulang beraya di kampung halaman supaya meninggalkan kediaman masing-masing dalam keadaan yang telah dipastikan keselamatannya.


Kini orang ramai memiliki kemudahan untuk menghantar Borang Maklumat Balik Kampung menerusi aplikasi Volunteer Smartphone Patrol (VSP) tanpa perlu ke balai polis berhampiran, dan ia perlu dimanfaatkan sebaiknya.


“Tahun lepas, lebih kurang 100,000 ribu pemilik rumah yang hantar borang kepada kita, sedikit peningkatan iaitu tiga peratus berbanding tahun sebelumnya.


“Lebih mudah isi borang menerusi aplikasi ini supaya kita boleh aturkan rondaan di kawasan rumah yang mendaftar,” katanya.
Related Posts with Thumbnails