Thursday, April 12, 2012

Memperkukuh keyakinan masyarakat terhadap polis

KETIKA membentangkan Laporan Tahunan Program Transformasi Kerajaan (GTP) dan Program Transformasi Ekonomi 2011, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menyatakan bahawa usaha untuk memerangi jenayah di negara ini telah mencatatkan penurunan jenayah jalanan sebanyak 39.7 peratus (%) dan jenayah indeks sebanyak 11.1 % manakala tahap kepuasan masyarakat terhadap pihak polis telah meningkat sebanyak 70.5 %.


MCPF ingin mengiktiraf kejayaan yang telah dicapai oleh pasukan polis untuk mengurangkan jenayah jalanan dan jenayah indeks dalam pelaksanaan pendekatan transformasi untuk menangani jenayah dan keselamatan.


Di sebalik kejayaan ini pihak polis perlu meneruskan agenda memerangi jenayah dan berusaha lebih gigih untuk setanding dengan agensi penguatkuasaan undang-undang lain yang terbaik selari dengan kepolisan bertaraf dunia.


Lebih banyak yang perlu dilakukan untuk mengatasi tahap ketakutan orang ramai menjadi mangsa jenayah dan tinjauan baru-baru ini mendapati sebanyak 52.9% respondan masih mempunyai rasa takut terhadap jenayah.


Pihak polis perlu peka kepada persepsi masyarakat dan tidak teragak-agak untuk melakukan yang terbaik serta berusaha untuk memperbaikinya dan memperkukuhkan keyakinan orang ramai terhadap pasukan.


Pada masa-masa hadapan, kepolisan berorientasikan masyarakat mesti diberi penekanan dan dijadikan agenda utama oleh PDRM.


Usaha yang telah diambil oleh Ketua Polis Negara, Ketua-ketua Polis Negeri dan juga Ketua-ketua Polis Daerah untuk "turun padang" untuk mendekati masyarakat harus dipertingkatkan mulai sekarang.


Tugas-tugas rondaan anggota polis termasuklah sesi "berhenti dan bercakap" yang merupakan pendekatan yang sangat efektif untuk mendampingi masyarakat.


Tidak dinafikan bahawa orang ramai menaruh harapan tinggi terhadap pasukan polis bagi memastikan keamanan, keselamatan dan kesejahteraan mereka.


Pihak polis perlu menyahut cabaran ini dan bersedia untuk berkhidmat kepada orang ramai secara profesional dan berintegriti tinggi.


Kejadian perlakuan jenayah merupakan satu peringatan bahawa kita perlu menjaga keselamatan masing-masing serta tidak memandang ringan berkaitan keselamatan.


Jenayah masih menjadi kebimbangan utama di kalangan rakyat Malaysia dan pendedahan ini tidaklah menghairankan memandangkan hakikatnya mereka yang terlibat di dalam kaji selidik tersebut pernah menjadi mangsa jenayah ataupun saudara-mara atau kenalan rapat mereka menjadi sasaran penjenayah. Dengan membaca berita jenayah setiap hari di media juga boleh menyebabkan wujudnya persepsi.


Kita tidak harus melihat perkembangan ini sebagai negatif dari sudut pencegahan jenayah. Sebaliknya ia harus dilihat secara positif.


Hakikat bahawa jenayah merupakan kebimbangan utama rakyat Malaysia adalah mencerminkan peningkatan kesedaran masyarakat untuk memerangi jenayah serta mengambil pendekatan toleransi sifar terhadap jenayah.


Ia juga menunjukkan bahawa rakyat Malaysia mahu melihat lebih banyak usaha untuk menangani jenayah serta tidak memandang remeh isu berkaitan jenayah.


Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF) mengalu-alukan perkembangan ini dan ingin melihat kebimbangan ini dapat diterjemahkan dengan lebih banyak penyertaan orang ramai di dalam program dan aktiviti pencegahan jenayah.


Rakyat Malaysia harus tampil ke hadapan untuk turut serta di dalam program dan aktiviti pencegahan jenayah samada atas inisiatif persatuan penduduk mereka sendiri, pertubuhan perniagaan mahupun mana-mana NGO lain bagi meningkatkan kesedaran tentang apa yang boleh dan patut dilakukan untuk mencegah jenayah.


Matlamat utama adalah untuk menanam atau menyemai budaya pencegahan jenayah di kalangan masyarakat supaya tiada siapa pun akan mengambil mudah tentang keselamatan.

Related Posts with Thumbnails